Ana Sayfa » Kültürel Etkinlikler
A Ç I K L A M A
Güncellenme Tarihi: 29-01-2015

Görüntüleme: 2649

Yazı Boyutu:  

Resim Galerisi
29 Ocak 1988 tarihi, Batı Trakya Türklerinin etnik kimliğine dönük saldırılara karşı direnişe geçtiği, Türk Azınlığına uygulanan baskılara ve haksızlıklara son verilmesini talep ettikleri gün olarak hafızalarımıza kazınmıştır. ''29 Ocak Milli Direniş Günü'' etkinliği olarak anılan bu gün, 20 bin Batı Trakya Türkünün, 1988 yılında mahkeme kararlarıyla kapatılan Türk derneklerinin kapatılma kararını protesto etmek ve Türk olduğunu deklare etmek amacıyla tüm baskı ve engellemelere rağmen bir araya gelerek ''Türküz'' diye haykırdığı gün olarak tarihe geçmiştir.

29 Ocak, Batı Trakya Türklerinin yıllardır maruz kaldığı asimilasyona, vatandaşlık ve azınlık haklarını kullanamamasına, azınlığa karşı uygulanan kimliksizleştirme politikalarına karşı birlik ve beraberlik içinde gösterdiği iradenin yıldönümüdür.

Üzülerek belirtmek gerekir ki, o şanlı tarihten bu yana tam 27 yıl geçmiş olmasına rağmen, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın en demokratik hakları halen ihlal edilmekte, etnik kimliğimizin inkarı, vakıf mallarımızın devletin atadığı kişiler tarafından yönetilmesi, seçilmiş müftülerimizin tanınmaması devam etmektedir.

Demokrasinin beşiği olarak nitelendirilen vatanımız, azınlık haklarımızın iadesi doğrultusunda olumlu adımlar atacağı yerde, tam tersine son yıllarda yasalaştırdığı kanunlarla dini değerlerimizi ve eğitim hakkımızı baltalamaya devam etmektedir. Buna en güzel örnek, kamuoyunda ''240 İmam Yasası'' olarak bilinen yasa ve Eğitim yasasında yapılan son değişikliklerdir. Tamamen Azınlığımızı ilgilendiren bu konularda, azınlık önde gelenlerimiz, milletvekillerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız yöneticileriyle hiçbir istişarede bulunmadan değişiklikler yapan devletimiz, devamında da yasalara saygı göstermemiz gerektiği açıklamalarıyla azınlık haklarının aleyhine olan bu yasalara saygı göstermemiz istenmektedir.

Saygıdeğer Batı Trakya Türkleri, azınlığımızın sürdürdüğü demokratik mücadelenin en önemli mihenk taşlarından biri de İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ davasıdır. Bilindiği üzere unvanında ''Türk'' ibaresi bulunduğu için kapatılan derneğimizin haklılığı, AİHM kararı ile onaylanmış olmasına rağmen, bu karar çeşitli bahanelerle uygulanmamaya devam etmektedir. 2015 yılının Ocak ayında taraflara tebliğ edilen açıklamaya göre AİHM'nin 2008 yılında verilen kararını yerine getirmeyen Yunanistan, AİHM tarafından yeniden yargılanacaktır. Dernek olarak beklentimizin, çağdaş, modern, demokratik, Avrupa değerlerine sahip olarak nitelendirilen vatanımızın ivedilikle AİHM kararını uygulaması ve dernek kurma özgürlüğüne getirilen sınırlandırılmaların kaldırılması yönünde olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz.

Değerli soydaşlar, dilimize, dinimize ve milli kimliğimize sahip çıktığımız ve tüm Batı Trakya Müslüman Türk toplumuna mal olmuş olan 29 Ocak 1988 Toplumsal Dayanışma ve Direniş Günü'nün değer ve anlamını iyice kavrayıp, bundan sonra da birlik ve beraberlik içerisinde tüm baskı ve sıkıntılara birlikte göğüs gerip, azınlığımız için güzel yarınlar inşa etmeye gayret göstermeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, davamız uğrunda mücadele eden ve ebediyete göçmüş büyüklerimizi rahmetle anar, tüm Batı Trakya Türkleri'nin Onur Günü'nü kutlarız.

Saygılarımızla.

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU