Ana Sayfa » Kültürel Etkinlikler
İskeçe Müftülüğü ile İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu 'Aşure' etkinliği düzenledi
Güncellenme Tarihi: 16-10-2017

Görüntüleme: 1938

Yazı Boyutu:  

Resim Galerisi
İskeçe Müftülüğü ile İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu 14 Ekim 2017 Cumartesi günü Yenice köyünde ‘Aşure' etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Osman Şahin, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu Başkanı Sevil Şerifoğlu, Bulustra Belediye Başkan Yardımcısı Nurdan Eminoğlu, Kozlukebir Kadınlar Derneği Başkanı Nuran Mustafa ve çok sayıda soydaş katıldı. Etkinliğinin sunuculuğunu İskeçe Türk Birliği Kadınlar kolu üyelerinden Zeynur Bargan yaptı.

Etkinliğin açılış konuşmasını İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu Başkanı Sevil Şerifoğlu yaptı. Etkinliğe katılan katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Şerifoğlu şu ifadeleri kullandı; "Gelenekler kültürleri yaşatan en önemli unsurlardır. Bizler gibi azınlık insanları için dini değerler ve kültürel değerlerin yaşatılması en büyük değerdir. Bu anlamda bizler de İskeçe Müftülüğü ile ortaklaşa düzenlediğimiz bugünkü önemli dini ve kültürel değerimiz olan Aşure etkinliğinde sizleri de aramızda görmekten onurlu ve mutluyuz. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde başta İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe Müftülüğü vaizeleri, İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve yönetim kurulu ve özellikle Kadınlar Kolu'muza, bunun yanında Yenice köyü imamı ve gençlerine de çok teşekkür ederim".

Ardından İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu söz alarak şunları söyledi; "Yenice Musahip Mustafa Paşa Camii avlusunda Aşure etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Kültürümüz, Türklüğümüz, Müslümanlığımız, dinimiz, milli ve dini değerlerimizin Aşure gibi kaynaştığı bir ortamdayız. Bize ne mutlu ki bu etkinliğimizi dini ve manevi konularında her zaman öncü rol alan İskeçe Müftülüğü ile bu yıl 90. yılını kutlayan İskeçe Türk Birliği ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Yenice, çok önemli bir köy, çok önemli bir merkez. Edirne ne ise, Dimetoka ne ise, Yenice de Batı Trakya bölgesi için ve Balkanlar için aynı öneme sahiptir."

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete de tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, "Aşure etkinliklerini elimizden geldiği kadarıyla her yıl farklı bölgelerde yapmaya çalışıyoruz. Buradaki amacımız birlik, beraberlik tadını yakalamaktır. Bizim toplum olarak kendi dertlerimizde dertlenen ve başkalarının işleriyle uğraşmayı sevmeyen bir özelliğimiz vardır. Biz, ailemize, komşumuza, çocuklarımıza nasıl fayda getirebiliriz bunun düşüncesi içerisindeyiz. Bu yıl da Yenice'lilere Aşure etkinliğimiz yapmak üzere bir sözümüz vardı. Bu sözümüzü tutmak üzere İskeçe Müftülüğü Kadınlar Kolu ile İTB Kadınlar Kolu bir araya geldiler ve bu etkinliği gerçekleştirdik." diye konuştu.

Daha sonra cami avlusunda yer alan mezar taşlarını işaret eden Müftü Mete, "Bu mezar taşları basit taşlar değil. Oymalı bir buçuk metrelik taşlar. Bu bir kültürün, bir medeniyetin büyüklüğünü bu Yenice'de yaşanan kültürün, dinin ve varlığın ne demek olduğunu gösteriyor. Bunlar tarihtir, bizim tapularımızdır. Biz Arnavutluk'tan, Bulgaristan'dan gelmedik. Biz hep buradaydık. Dolayısıyla biz hep buradaymışız gibi, burada olacağız diyerekten yaşarız bu memleketlerde. Bazen bizleri terörle anmak isteyenler çıkıyor. Bazen bizlere buradan çıkın gidin demek isteyenler çıkıyor. Biz kendimizi burada bildik ve burada biliyoruz. Bizler Yorgo ile Maria ile beraber yaşamayı öğrendik. Onlarla yaşayarak doğduk. Bu bizim kültürümüzdür. Biz çalan kilise çanından rahatsız olmadık. Onlar bizim ezanımızdan rahatsız olmadılar. Ama dışarıdan gelip bizi karıştırmak ve bizleri adeta farklı insanlarmışız gibi göstermek isteyenler var. Bunlar hep olacak. Fakat bunlar bizim ölçümüz ve dengimiz değildir" diye konuştu.

1992 yılında hastanede Hristiyan yaşlı birisiyle tanıştığını anımsatan Mete o yaşlının kendisine şunu anlattığını aktardı: "Karşı mahallede bir yoğurtçu dükkanı vardı. Benim tuzum bittiği zaman ben bakkaldan tuz almaya gitmem. Benim hanım camı açar, ‘Fatma hanım tuzun var mı?' diye sorar ve o da ‘Var Georgiya hanım var' der. Biz ihtiyaç anında birbirimizden tuz şeker alırdık. Bakkala vaktimiz olduğu zaman giderdik. Biz böyle bir toplumduk. Dışarıdan gelenler bizleri batırmak için bin türlü oyun oynadılar."

Müftü Ahmet Mete ayrıca, "Benim dedem Arnavutluk'ta mezarı belli değil, İtalya Yunanistan harbinde şehit düşmüş. Kimin için, bizim namusum için bu vatan için düşmüş. Dolayısıyla bu medeniyetten kimse rahatsız olmamalı. Bu bir zenginliktir, işte biz bunu yaşadık ve yaşıyoruz da elhamdülillah" ifadelerini kullandı.

Son olarak Müftü Mete "Türkiye'de sayın Başbakan, Başbakan Yardımcıları, Dışişleri Bakanı ve diğer yetkililerle görüştük, kendilerine Batı Trakya'dan selamlar götürdük ve selamlar getirdik. Dünya dar bir boğazdan geçiyor, Avrupa da böyledir, Türkiye de böyledir, Yunanistan da böyledir. Dolayısıyla her şeye ekonomik krize de, baskılara da sabırlı olacağız, kötü söz söyleyenlere de sabırlı olacağız. Sabırdan başka silahımız yok. Rabbim inşallah güzellikler nasip etsin" diyerek sözlerine son verdi.

Bulustra Belediye Başkan Yardımcısı Nurdan Eminoğlu ise etkinlikte yaptığı konuşmada, Yenice halkı adına etkinliğe katılan tüm konuklara teşekkür ederek, "Her zaman yanımızda olun, biz hep buradayız" ifadelerini kullandı.

Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza da şunları kaydetti: "Böylesine tarih dolu bir mekanda, mana dolu bir etkinlikte bir araya gelmemize vesile olan İskeçe Müftülüğü ve İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu'nu tebrik ediyorum" diyerek başladı. Başkan Kabza konuşmasında, "Bizim açımızdan toplum olarak hem milli, hem dini, hem de kültürel açıdan önemi büyük olan etkinliğe birlikte katılmış bulunuyoruz. Allah hepimize böyle güzel etkinliklerde buluşmamızı nasip etsin."

Son olarak Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Osman Şahin, tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında şunları söyledi: " Başkonsolos Ali Rıza Akıncı bey adına bu güzel etkinliğe katılmış bulunuyorum. Sizlere kendilerinin selam ve muhabbetlerini getirdim. Başkonsolosumuz soydaşlarımızı çok seviyor, bunu özellikle belirtmek istiyorum. Aşure günü 10 rakamı demektir. Bu bazı rivayetlere göre 10 peygambere nasip olan Allah'ın ihsanı, Muharrem ayının 10. günü. Kur'an-ı Kerim de "Vel fecr, vel el ayn aş" diye, 10. gününe yemin olsun diyor. 10. gün bu mukaddes gündür. Sizlerin bizleri bir araya getirerek, şereflendirdiğiniz kutsal bir gündür. Bu gün de Hz. İsa göğe çıktı, Hz. Musa firavun zulmünden kurtuldu, diğer peygamberlere de büyük ihsanlar nasip oldu. Bu yüzden bu mübarek gece bütün dinler tarafından kutsal addedilir."

Aşurenin 10 çeşit meyvenin bir araya getirilerek oluşturulan kutsal bir yemek olduğunu anımsatan Muavin Konsolos Şahin, burada farklı bir mesajın olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Aşure, farklı düşüncelerde olsak bile, bunları bir kenara bırakarak, birlik ve beraberlik içerisinde dostça yaşama kültürüdür. Bu vesileyle bizleri bir araya getirdiğiniz için hepinize ve özellikle Yenice halkına teşekkür ederim."

Aşure etkinliğinin duasını İskeçe Müftüsü Ahmet Mete yaptı. Dua sonunda İskeçe Müftülüğü kadın vaizeleri ve İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu üyeleri tarafından etkinliğe katılanlara Aşure ikram edildi.