Ana Sayfa » Kültürel Etkinlikler
İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ'NİN TALEPLERİ TRAKYA KALKINMA KOMİSYONU'NA İLETİLDİ
Güncellenme Tarihi: 04-11-2020

Görüntüleme: 1589

Yazı Boyutu:  

Resim Galerisi

İskeçe Türk Birliği'nin (İTB), hukuk mücadelesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının uygulanarak, derneğin resmi statüsünün iade edilmesiyle ilgili öneri ve talepleri Trakya Kalkınma Komisyonu'na iletildi. Mecliste oluşturulan partiler arası Trakya Kalkınma Komisyonu'na gönderilen yazılı metin "İskeçe Türk Birliği ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Uygulanmaması" başlığını taşıyor.

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu tarafından 30 Ekim 2020 tarihinde komisyonun internetteki diyalog platformuna iletilen yazıda; İTB'nin 37 yıldır devam eden hukuk mücadelesi anlatıldı. İTB davasının, azınlık toplumunu ilgilendiren en önemli davalardan biri olduğu belirtilerek, söz konusu davanın aynı zamanda sembolik öneme sahip olduğu vurgulandı. En eski azınlık derneği olarak İskeçe Türk Birliği'nin yanlış ve önyargılı bir politikanın olumsuz sonuçlarına maruz kaldığı belirtilen yazıda, bu politikanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla mahkum edildiği vurgulandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2008 yılında oybirliğiyle İskeçe Türk Birliği haklı bulmasından sonra AİHM kararının uygulanması ve derneğin resmi statüsünün iade edilmesi amacıyla iç hukuka başvurulduğu hatırlatılarak, Yunanistan'ın AİHM kararını 12 yıldır uygulamadığı kaydedildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması nedeniyle Yunanistan'ın Avrupa Konseyi tarafından sürekli bir şekilde uyarıldığı hatırlatılarak, 2017 yılında mecliste kabul edilen ve AİHM'nde kazanılan davaların Yunanistan tarafından tanınmasına ve uygulanmasına imkan veren yasanın yürürlüğe girmesinden sonra İTB'nin yeniden iç hukuka başvurduğu ve son olarak davanın Yargıtay (Arios Pagos) Mahkemesi'nde görüşüldüğü belirtildi. Trakya Kalkınma Komisyonu'na gönderilen yazıda, Yargıtay Mahkemesi'nin İTB hakkındaki kararını verirken AİHM kararını dikkate alarak İTB lehinde olmasının beklendiği ifade edildi. Yazıda; söz konusu davanın, azınlığın devlete olan güvenini sarsan bir konu olması açısından önemine vurgu yapıldı.

İskeçe Türk Birliği olarak, uluslararası kuruluşların da çağrı ve taleplerini dikkate alarak, İskeçe Türk Birliği hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararın uygulanması, İTB'nin resmi statüsünün iadesi ve uluslararası hukuk kurallarının ülkemiz Yunanistan tarafından tanınmaması durumuna bir son verilmesini beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak isteriz.


İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ