Ana Sayfa » Kültürel Etkinlikler
29 OCAK BATI TRAKYA TÜRKÜNÜN ONUR GÜNÜDÜR, KUTLU OLSUN
Güncellenme Tarihi: 28-01-2023

Görüntüleme: 762

Yazı Boyutu:  

Resim Galerisi

Batı Trakya Türk Azınlığı'nın bir asırlık ömründe haksızlıklara ve ayrımcılıklara karşı en önemli direnişi ve toplumsal tepki hareketi olan 29 Ocak'ın bir yıldönümünü daha yaşıyoruz.

29 Ocak'lar Batı Trakya Türk Toplumu için adeta bir milattır. Batı Trakya Türkünün haksızlığa, adaletsizliğe, ayrımcı uygulamalara karşı sesini yükselttiği ve haykırdığı 29 Ocak 1988'deki "Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü"nün üzerinden tam 35 yıl geçti.

29 Ocak; haksızlığa, ayrımcılığa, baskıya, Türk kimliğinin inkârına ‘HAYIR' diyen, demokratik hakları için mücadele eden Batı Trakya Türk halkının onur günüdür. Batı Trakya Türkünün, kendisini istemeyen, kabul etmeyen, ikinci sınıf vatandaş muamelesini reva gören antidemokratik zihniyete ‘dur' dediği milattır.

Bundan tam 35 yıl önce Batı Trakya Türkünün milli kimliğini inkâr eden zihniyet, aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen uluslararası hukukun teminatı olan haklarımızı gasp etmeye devam ediyor.

Batı Trakya Türkü, ne yazık ki haksızlıklara maruz kalmaya, hukuk ve demokrasiden uzak uygulamalarla muhatap olmaya devam ediyor.

Batı Trakya Türk Azınlığı, 29 Ocaklarda gösterdiği irade ve ortaya koyduğu mücadeleler sayesinde basit vatandaşlık haklarına önemli ölçüde kavuşmuştur. Ancak 29 Ocak 1988'in üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen, azınlık toplumunun kolektif haklarında en küçük bir gelişme olmamıştır. Maalesef, mevcut sorunların üzerine yenileri eklenmiştir. Son yıllarda ise Türk azınlık kurumları ile azınlık temsilcileri kamuoyunda ve medyada sayısız hedef gösterme, ötekileştirme ve töhmet altında bırakmaya yönelik algı operasyonlarıyla karşı karşıyadır. Azınlık insanının kendi kurumlarına sahip çıkmasının, demokratik mücadelesine sahiplenmesinin önüne geçilmeye çalışılmakta ve insanımız çeşitli yöntemlerle sindirilmek istenmektedir.

29 Ocak 1990'da Batı Trakya Türküne karşı yapılan şiddet olayları ve saldırıların üzerinden ise tam 33 yıl geçmiştir. Bu topraklarda istenmediği duygusunu yaşamasına neden olan 29 Ocak 1990 saldırılarının üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen, vatandaşı olduğumuz Yunanistan devletinin hala bir özür dilemediğini hatırlatmak isteriz. Batı Trakya Türk Azınlığı, devletinden özür beklemektedir. Bu özür 33 yıldır gelmedi. Toplumumuzdan özür dilenmesi için bir 33 yıl daha beklenmeyeceğine inanmak istiyoruz.

Yeri gelmişken hatırlatmak isteriz ki; Batı Trakya Müslüman Türk Toplumunu yakından ilgilendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları 15 yıl sonra hala uygulanmamakta, azınlığa karşı haksızlıklar devam etmekte, hak gaspından ve haksızlıktan bahseden Batı Trakya Türkleri ‘ötekileştirilmekte' ve ‘hedef haline' getirilmektedir. Batı Trakya Türkü, 29 Ocaklardan yıllar sonra bile haksızlıklarla, hukuk ve demokrasiden uzak uygulamalarla karşı karşıyadır. Bu bağlamda AİHM'nin İskeçe Türk Birliği lehine verdiği olumlu kararının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen Yunanistan devleti bu kararı ve Türk azınlıkla ilgili AİHM kararlarını hala uygulamamaktadır.

İskeçe Türk Birliği olarak, HAK ARAMA DAVAMIZ uğrunda mücadele edip, ebediyete irtihal eden büyüklerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, 29 Ocak Milli Direniş ve Dayanışma Günü'nü ve bu mücadeleye katkı sunan tüm soydaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz.


İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU