İskeçe Türk Birliğinin (İTB) 41 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesi, Edirne'de düzenlenen panelde ele alındı. Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen "41. Yılında İskeçe Türk Birliğinin Hukuk Mücadelesi" konulu panel 9 Mayıs Perşembe günü Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans salonunda yapıldı.
İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve İTB Hukuk Danışmanı Ahmet Kara'nın konuşmacı olarak katıldığı paneli Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu yönetti. Panelin sunuculuğunu ise Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Utku Kırlıdökme yaptı.
Panel, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet'in açılış konuşmasıyla başladı. İTB'nin hukuk mücadelesiyle ilgili hazırlanan belgeselden bir bölümün gösteriminin ardından konuşmacılar söz aldı.
İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, paneldeki konuşmasında derneğin 41 yıldır sürdürdüğü hak arama mücadelesini anlattı. Ahmetoğlu, Yunanistan'ın uyguladığı kararlara karşı İTB'nin hak arama mücadelesinin 41. yılında devam ettiğini vurgladı.
Ahmetoğlu, 1927'de kurulan İTB'nin Batı Trakya'daki ilk Türk sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlattı.
Gençlerin bir araya gelerek futbol, halk oyunları ve tiyatro faaliyetlerini gerçekleştirildiği İTB'nin Türk kültürünü yaşatan mihenk taşı olduğunu kaydeden Ahmetoğlu, 1983'te Yunanistan'ın hukuka aykırı olarak birliğin tabelasını söktüğünü ve kapatılması için sürecin başlatıldığını dile getirdi.
Yunanistan tarafından kapatılan İTB ile ilgili olarak 2005'te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurduklarını ve 2008 yılında davayı kazandıklarını belirten Ahmetoğlu şunları kaydetti: "İcra Dairesi, bunun uygulanması ile ilgili yine baskılarını ve çağrılarını sürdürüyor. '15 yıl geçti, 16. yıla giriyor, bu kararları niye uygulamıyorsunuz?' diye soruyor. Yunanistan, bu sefer ' Bunun uygulanabilirliğini araştırmak için uzmanlardan oluşan bir komisyon oluşturacağız.' şeklinde cevap veriyor.
15 yıl geçti, bir komisyon oluştu. Komisyon, çalışmaya başladıktan sonra 15 sene de geçebilir. Bizim ömrümüz bunu görmeye yeter mi bilemiyorum. 10 yaşındaydım bu süreç başladığında, şimdi 51 yaşındayım. Ümit ediyorum, emekliliğe kadar Yunanistan, AİHM kararlarını uygulama ve yıllarca süren bu haksızlığı ortadan kaldırma iradesini gösterecektir."
Ahmetoğlu, İTB'nin fiili faaliyette bulunduğunu ancak yıllardan bu yana legal dernek hüviyetinin olmadığını ve buna karşı hukuk mücadelesi verdiğini dile getirdi. İsminde Türk ibaresi olan tüm azınlık derneklerinin yıllardır yaşadığı mağduriyet ve ayrımcılığın, Yunanistan devletinin Batı Trakya Türk Azınlınlığının milli kimliğini inkarına dayandığını kaydeden Ahmetoğlu, bu politikanın bölgede çok ciddi sorunlara ve ayrımcılıklara neden olduğunu söyledi.
Yunanistan'ın Türk azınlığın varlığını inkar ettiğini ve insan hakları ihlalinde bulunduğunu belirten Ahmetoğlu, hak arama mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.
İTB Hukuk Danışmanı avukat Ahmet Kara da 22 yıllık iç hukuk mücadelesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) süreci hakkında bilgi verdi. Kara, mücadelenin 1983 yılında tabelanın sökülmesiyle başladığını belirterek, yıllar süren bir süreç yaşandığını ifade etti.
Verilen hukuk mücadelesinin aşamalarını ayrıntılı şekilde anlatan Kara, Yunanistan'ın bu kararı uygulamak durumunda olduğunu vurguladı. Ahmet Kara, AİHM'nin 2008 yılında açıkladığı İTB kararının gerekçelerini ve kararın önemini de konuşmasında analiz etti. Avukat Kara, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ile İcra Dairesinin tüm uyarılarına ve çağrılarına rağmen Yunanistan'ın İTB ve diğer Türk azınlık dernekleriyle ilgili AİHM kararlarını uygulamadığını söyledi.
Etkinik sonrasında Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, panelistler Ozan Ahmetoğlu ve Ahmet Kara'ya katılım belgesi verdi. İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu da Kelağa Ahmet'e bir tablo hediye etti.
Panele akademisyenler ve Trakya Üniversitesinde öğrenim gören Batı Trakyalı öğrenciler katıldı.