Ana Sayfa » Kültürel Etkinlikler
TÜRK DÜNYASI I. HUKUK KURULTAYI
Güncellenme Tarihi: 09-06-2010

Görüntüleme: 3571

Yazı Boyutu:  

Resim Galerisi
İstanbul Barosunca düzenlenen \"Türk Dünyası 1. Hukuk Kurultayı\" 3 - 5 Haziran 2010 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampusunda yapıldı.

Üç gün süren Kurultay sonunda \"Sonuç Bildirgesi\" yayınlandı.

Kurultaya, Türkiye, Azerbaycan, Bosna hersek, Bulgaristan, Moldovya/Gagavuzeli, Kazakistan, Irak/Kerkük, Kırgızistan, Ukrayna/Kırım, Kosova, KKTC, Makedonya, Özbekistan, Türkmenistan ve Yunanistan/Batı Trakya'dan delegeler katıldı.

Kurultay'da 'İnsan Hakları, Ticaret Hukuku ve Ceza Hukuku' konusu ele alındı. Kurultayın üçüncü günü olan 5 Haziran 2010 Cumartesi günü saat 10.00'da meslekte 50 yılını dolduran avukatlara törenle plaket verildi. Plaket töreni büyük bir heyecan ve mutluluk içinde gerçekleşti.

Türk Dünyası 1. Hukuk Kurultayı: 1. Gün Konu: İnsan Hakları

Sunumunu Türk Dünyası 1. Hukuk Kurultayı Proje ve Organizasyon Komitesinden Av. Batuhan Pınar'ın yaptığı kurultayın açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, \"İlk kez gerçekleştirilen bu tür bir hukuk organizasyonuyla Türkçe konuşan ülke ve toplulukların hukuka bakış açıları, ülkelerindeki hukuk düzenlemeleri, gelişen ve sürekli değişen toplumsal gereksinimler karşısında girişilen yeni hukuk arayışlarını, iç hukuk düzenlemelerinin uluslararası hukuk normlarına uygun olup olmaması ve bu konuda uyum girişimlerinin ne aşamada olduğu konuları, uzman meslektaşlarımızca ele alınıp irdelenecektir\" dedi.

Kurultayın ilk günü 'İnsan Hakları', ikinci günü 'Ticaret Hukuku' üçüncü günü ise 'Ceza Hukuku'nun ela alınacağını belirten Aydın, günümüz modern dünyasında yer bulan insan kavramının haklarını hüküm altına alan en önemli yazılı metinlerden birisinin 1948 yılında yayımlanan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olduğunu söyledi.

Bildirgenin önemli maddeleri hakkında kısa açıklamalar yapan Muammer Aydın, günümüzden yaklaşık altmış yıl önce imza altına alınan bu bildirgeye karşın, hala insan hakları ihlallerinin fazlasıyla yaşandığını, dünyanın birçok yerinde ve daha çok içinde bulunduğumuz coğrafyada yaşanan, insanın insana yaptığı (yapabildiği) kötülük ve eziyetleri gördükçe bundan üzüntü duyduklarını bildirdi.

31.05.2010 günü İsrail'in barışçıl ve insani amaçlarla girişilen bir yardım organizasyonuna karşı giriştiği insafsız ve sınır tanımaz saldırısının bunun en önemli göstergesi olduğunu kaydeden Aydın, bu asla kabul edilemez durum sebebiyle İsrail kınanması ve bu vahşi katliamı gerçekleştirenlerin ulusal ve uluslararası hukuktan doğan yaptırımlara tabi tutulmaları gerektiğini vurguladı.

Muammer Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü: \"Üzüntümüzün ikinci ve belki de en ağırı olan ikinci yönü ise hukukçu kimliğine sahip olmamızdan kaynaklanıyor. Benzerleri daha önce yaşanan ve az önce belirttiğim somut olay İsrail saldırısında olduğu gibi Uluslararası alanda yaşanan insan hakları ihlallerine büyük devletler göz yumdukları gibi, bizzat bu ihlalleri kendilerinin gerçekleştirdiklerini görüyor ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere barışı sağlamakla görevli uluslararası kuruluşların yaşanan ihlalleri salt izlemekle yetinmelerini görmek bizi ayrıca kahrediyor. Çünkü Hukuk Fakültelerinde hocalarımızın bize öğrettiği normların büyük devletlerin tankları ve uçakları altında yani gücün hukuku altında ezildiğini gördükçe insan vicdanımızın yanında duran hukuk vicdanımız da sızlıyor ve kanıyor\".

Büyük önder Atatürk tarafından 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla ilk adımları atılan ve gittikçe yerleşen modern hukuk devrimi sayesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının birey olmanın ayrıcalığına kavuşarak modern ulusların sahip olduğu tüm hakları elde ettiğini hatırlatan Aydın, konuşmasını şöyle tamamladı:

\"Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'ni ilan ederek, İmparatorluğun köhnemiş kurumlarını ortadan kaldırmış ve padişaha \"kul\" olan insanı çağdaş bireye, Osmanlı'nın \"ümmetini\" de \"modern topluma\" dönüştürmüştür. Laikliğin toplumsal yaşama girmesiyle birlikte din, bireyin vicdanına bırakılmış, böylece insanla Tanrı arasına devlet de dâhil olmak üzere başka kimselerin girmesine engel olunmuştur. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin dış dünyadaki politikası da \"Yurtta Barış; Dünyada Barış\" bakış açısıyla sloganlaşmış ve biçimlenmiştir.

Yalnız Türkçe konuşan toplulukların değil, tüm geri kalmış ülkelerdeki insanların Atatürk'ün bakış açısından ve devrimlerinden öğrenecekleri çok şeyler olduğunu düşünüyor, hepinize bir kez daha teşekkür ediyor saygı ve sevgilerimi sunuyorum\".

Açılışta konuşan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, özellikle küreselleşme sürecinde hukuk sistemleri arasındaki etkileşimin, günümüzde daha da ön plana çıkmış durumda olduğunu belirterek, bu çerçevede Türk Dünyası'nın değerli hukukçularının 3 gün boyunca bu Kurultay'da \"İnsan Hakları\",\"Ticaret Hukuku\" ve \"Ceza Hukuku\" ekseninde, ülkelerinin hukuk sistemlerini karşılaştırmalı olarak inceleyeceklerini, ortak yönleri belirginleştirirken, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki ilişkileri ve işbirliğini de daha sağlam temellere oturtmuş olacaklarını söyledi.

Türkiye'de Batılılaşma hareketlerinin Tanzimat'la başladığını, Cumhuriyet'in ilk yıllarında gerçekleştirilen Hukuk Devrimi ile reformlar zincirinin geliştiğini belirten Mustafa Aydın, \"Başka kültürlerden etkilenmeyen bir kültür olmadığı gibi başka hukuk sistemlerinden etkilenmeyen hukuk sistemi de yoktur. Türkiye Cumhuriyeti, kuruluş döneminde bu konuda pek çok diğer devletten daha öteye gitmiş, hür iradesi ile yeni rejimin modern-çağdaş yapısının temel taşlarını döşemek için batılı ülke kanunlarını ülkesine uyumlaştırma (resepsiyon) sürecine girmiştir. Buradaki değişme ve modernleşme isteği, iradesi çok açıktır\" dedi.

Ülkemizin bilişim teknolojileri ile kucaklaştıkça ve ülke ekonomisi geliştikçe global dünya ile ortak hukuki zeminler yaratmak zorunda kaldığını, yeni bir Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu ve hukukun her alanını ilgilendiren elektronik iletişim kanunlarının hazırlık sürecinin buna örnek oluşturduğunu hatırlatan Rektör Aydın, her zaman olduğu gibi en üst seviyede donanımlı hukukçulara yine büyük işler düşeceğini kaydetti. Farklı mekanlarda, coğrafyalarda yaşayan bireylerarası ilişkilerin ancak hukuk sistemleri birbirleriyle uyumlu olursa ilerleyebileceklerini ve gelişebileceklerini belirten Rektör Aydın, Kurultayın bu anlamda çok önemli bir işlevi yerine getireceğini sözlerine ekledi. Rahatsızlığı nedeniyle Kurultaya katılamayan Kuzey Kıbrıs Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş da İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın'a bir mesaj gönderdi. Denktaş'ın mesajı şöyle:

Sayın Av. Muammer Aydın İstanbul Barosu Başkanı

İnsan Hakları ile ilgili toplantınıza katılamadığım için üzgünüm. Ergenekon davası adı altında insan haklarına yapılan tecavüzleri Baro'nuz zaman zaman dile getirmekte, tutukluluğun birçok hallerde ceza infazını geçmesini gereğince kınamaktadır. Buna rağmen bu konularda bir değişiklik olmadığını görüyoruz ve ciddi şekilde, sizlerle birlikte huzurumuz kaçıyor.

Bu konuları konuştuğumuz bir arkadaşımız \"yargılanmadan tutukluluğun devamı olayı Ergenekon nedeniyle üzerinde durulur hale geldi. Hâlbuki Türkiye'nin bütününde 30-40 bin kişi aylardır, yıllardır tutuklu bulunmaktadır\" deyince, huzurumuz daha da kaçmış oldu.

\"'Hukukun üstünlüğüne dayanmayan demokrasi, demokrasi değildir\" sözünü hatırlarsak \"Hukukun üstünlüğünü\" sağlaması için yargının icradan tamamen bağımsı hale getirtilmesi ön şart olarak kabul edilir. Anglo Sakson sisteminde Adalet Bakanlığının ve ya her hangi bir makamın yargı üzerinde etkisi, söz hakkı yoktur. Bu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de böyledir.

Evrensel, insan Hakları, tutukluluğun cezaya dönüştürülmemesi için gereken her kuralı içermektedir. Türkiye buna layıktır. Türk insanı buna layıktır.

Kaçması, delilleri karartması ihtimali olmayan şerefli, devlete hizmet etmiş insanların aylarca, yıllarca tutuklu kaldıktan sonra beraat etmeleri çok daha hazin ve kabul edilemez bir durum yaratmaktadır.

\"Geciken adalet, adalet değildir \" ve \"adalet sadece icra edilmemeli adil bir şekilde icra edildiği halk tarafından kabul edilmelidir \", \"adalet şeffaf olmalıdır\" ilkeleri de hatırda tutulursa, \"gizli tanıklarla, manipüle edilmiş belgelerle\" sürdürülen birçok davada \"adaletin, şeffaf bir şekilde yerine getirildiği\" pek söylenemez.

Kısacası, Türkiye'de Evrensel İnsan Haklarının özellikle adalet, tutukluluk, yargılanmakla ilgili kısımlarının Anavatanımızda kesintisiz bir şekilde uygulanmağa başladığını gördüğümüz günü hasretle beklemekteyiz.

Bugünün gelmeye başladığı haberinin öncüsü, kuşkusuz, Ergenekon davasında yıllarını doldurmuş, kaçma ve delil karartma ihtimali olmayan şerefli insanların birer birer serbest bırakıldıkları haberi olacaktır.

Saygılarımla,

Rauf. R. DENKTAŞ

Türk Dünyası 1. Hukuk Kurultayı Proje ve Organizasyon Komitesi Başkanı Av. Hilal Gültepe de Kurultay hazırlama düşüncesi, Kurultay hazırlıkları ve programı hakkında bilgi verdi. Türk Dünyasının büyük bir aile olduğunu vurgulayan Gültepe, farklı hukuk sistemleri bulunan ülkelerin hukuk uygulamaları hakkında bilgi edinmek, karşılıklı bir iletişim ve etkileşim içinde bulunmak amacıyla Kurultayın düzenlenmesine karar verdiklerini açıkladı. Gültepe, Kurultay hazırlıkları ve gerçekleşmesi aşamasında kendilerine yardımcı olan herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

Açılış konuşmalarından sonra Kurultay oturumlarına geçildi.

Birinci gün ilk oturumu İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın yönetti. Bu oturumda, \"İnsan Hakları\" konusu ele alındı.

Oturumda ilk sözü alan KKTC Kurucu Hükümeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Av. Fuat Veziroğlu,\"Kıbrıs'ta İnsan Hakları\", Kosova Anayasa Mahkemesi Üyesi Av. Altay Suroy, \"Kosova Cumhuriyeti'nde İnsan Hakları\" Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi, \"İnsan Hakları Bakımından Irak Türkmenleri\", Resne Başsavcısı Recail ŞERİF \"İnsan Hakları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Sözleşmesi\", Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Kurucu Başkanı Av. Özcan Pehlivanoğlu, \"Balkanlarda Türk ve Müslüman Kimliğinin Uğradığı İnsan Hakları İhlalleri\", Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Av. Burhanettin Hakgüder de \"Avrupa Birliğinde Doğumla Kazanılan Vatandaşlık Ne Kadar Güvencededir?\" konusunu ele aldı.

İkinci oturumu Türk Dünyası 1.Hukuk Kurultayı Proje ve Organizasyon Komitesi Başkanı Av. Hilal Gültepe yönetti.

Bu oturumda (Gagavuz Eli Başsavcısı) Moldova Cumhuriyeti Yüksek Savcılar Komitesi Üyesi Leyçu Georgiy Georgıevıç, \"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Prizmasından Moldova Cumhuriyetindeki, İşkenceye ve Diğer İnsanlık Dışı Muamelelere Karşı İnsan Haklarının Gözetilmesi ve Kontrol Özelikleri\", Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş TEZCAN \"İnsan Hakkı ve İşkence Yasağı\", Azerbaycan Kafkas Üniversitesi Hukuk Fakültesi- Uluslar arası Hukuk Bölümü Başkanı Dr. Ferhad Mehdiyev, \"Dağlık Karabağ Savaşında İnsan Hakları İhlalleri\", Makedonya Cumhuriyeti Üsküp Temyiz Mahkemesi Stajyeri Ayla ŞEH, \"Makedonya'da Genel İnsan Hakları, Azınlık Hakları ve Makedonya'daki Türk Azınlığının Durumu\", İskeçe Türk Birliği Başkanı Av. Ahmet KARA, \"Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının Karşılaştığı İnsan Hakları İhlalleri\" konulu sunum yaptılar.

Bu oturumun müzakerecisi: Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Baskın.

Günün üçüncü Oturumunu, Türk Dünyası 1.Hukuk Kurultayı Proje ve Organizasyon Komitesi Üyesi Av. Nesli Sivaslıgil yönetti.

Bu oturumda Kırgız-Rus Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. Gulipa Bidildaeva Atabekova \"Kırgızistan'da Vatandaşların Siyasi Haklarının Uygulama Sorunları\", Kırım Türkleri Derneği Başkanı Celal İÇTEN, \"Kırım'daki İnsan Hakları İhlalleri\", İskeçe Türk Birliği Avukatı Av. Orhan Hacıibrahim, \"Yunanistan'da Dernek Kurma ve Yaşatma Özgürlüğü İhlalleri\", MATUSİTEB (Makedonya-Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği) Genel Sekreteri Av. Salih Murat, \"Ohri Çerçeve Antlaşması Sonrası Makedonya ve Türklerin Hukuki Durumu\" konulu bildiriler sundular.

Bu oturumun müzakerecisi: İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Ali Rıza Dizdar.

Türk Dünyası 1. Hukuk Kurultay: 2. Gün Konu: Ticaret Hukuku ve Ticari İlişkiler

İkinci gün ilk oturumu Galatasaray Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samim Ünan yönetti.

Bu oturumda, Turkmen Weekly Energy Review Hukuk Danışmanı Av. Döwran Orazgylyjow, \"Türkmenistan Doğrudan Yatırım Hukukunun Genel Değerlendirmesi\", Kafkas Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Yrd. Doç.Dr. Mübariz Yolçiyev, \" AMM`nin Anonim Şirketi Düzenleyen Hükümleriyle TTK`nın Anonim Şirketi Düzenleyen Hükümleri Arasında Belirgin Farklılıklar\", Kazak Milli Hukuk Akademisi ve D.A Konayev Üniversitesi, Medeni Hukuk ABD Öğretim Üyesi Av. Aydın Amankozhayev, \"Kazakistan'daki Türk yatırımlarının Hukuki Durumunu ve Türk Yatırımcıların Kazakistan'da Karşılaştıkları Hukuki Sorunlar\", Kırgız Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tılek Asanov, \"Kırgızistan'da Ticari Faaliyetlerde İşlenen Vergi Suçları\", Özbekistan International Engeering & Construction Group Hukuk Danışmanı Av. Bahodır Mukhtor, \"Özbekistan'da Yabancı Yatırımlara İlişkin Yasal Düzenlemeler ve Onların Karakteristik Özellikleri\" konusun ele aldı.

Oturumun müzakerecisi: İstanbul Barosu SEM Ticaret Hukuku Bölümü Öğretim Görevlisi Av. Ahmet Barut.

İkinci günün ikinci oturumunu İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek yönetti.

Bu oturumda DEİK, Türk-Litvanya İş Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören \"Yabancı Yatırımcılar İçin Türk Yatırım Hukukunun Genel Değerlendirilmesi\", KHÜ Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tekin Memiş, \"Türkiye'de Ticari Tahkim Geleneği ve Uygulamalar\", Kazakistan Orta Asya Basın Kulübü Direktörü, Gazeteci, Siyasi Analist Nurlan Adilkhanuly, \"2010 yılı AGİT ve AKPM Dönem Başkanlıklarında Türkiye ve Kazakistan'ın İşbirliğinin Görünümü\", Özbekistan'dan Av. Abror Kholmuminov, \"Ticari Uyuşmazlıkların Çözümünde Alternatif Yöntem - Tahkim\", Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Müşaviri Birol Dok, \"Türkiye'nin Türk Dünyasına Bakışı ve İnsan Hakları Çerçevesinde \"Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı\" konulu sunum yaptı.

Bu oturumun müzakerecisi: Maltepe Üniversitesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrullah Kervankıran.

İkinci günün üçüncü oturumunu İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Dr. Selçuk Demirbulak yönetti. Demirbulak, oturum başlangıcında yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

\"Ülkemizin bulunduğu coğrafi alan, bir başka deyişle Avrasya'da yaşayan ortak kültürel paydalarımız olan topluluklarla ekonomik işbirliğimizin gelişmesi ve büyümesi ancak hukuk alanında da ortak paydaların yaratılması ile mümkündür. Zira ekonomi alt yapı kurumu, hukuk ise üst yapı kurumudur. Bu bağlamda evrende 16. Büyük ekonomi olan Türkiye aynı zamanda 27 üyeli Avrupa Birliği'nde de 6. büyük ekonomidir. Bu itibarla, refah devletine ulaşmak, gerek özel hukukta ve gerekse kamu hukukunda uyumlaşmayı sağlamakla mümkündür. Bu Kurultay bu açıdan bir başlangıçtır. Teori ile pratiğin sentezi sonucu süreç içinde Avrasya'da ortak hukuk oluşması kaçınılmazdır\".

Bu oturumda, KHÜ Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Bozbel, \"Anonim Ortaklıkların Haklı Nedenle Feshi - Mukayeseli Hukuk Kapsamında Türk Hukuku Açısından Değerlendirmeler\", Bakü Kafkas Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Server Süleymanlı, \"Sermaye Ortaklıkları Olarak Limitet ve Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Üyelerinin Sorumluluğu ile Bağlı Azerbaycan Hukukunda Mevcut Durum\", ICC Türkiye Milli Komitesi Üyesi Av. Dr. İsmail G. Esin, \"Uluslararası Birleşme ve Devralmalar -Yeni Gelişmeler ve Tuzaklar\", T.C. Adalet Bakanlığı - Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden Bilal Çalışkan, \"Avrasya Tahkim Merkezi Sözleşmesi\", T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan Talat Kaya, \"Türkiye ve Türk Devlet ve Toplulukları Arasında Ticaretin Serbestleştirilmesi\" konulu bildiri sundu.

Bu oturumun müzakerecisi: Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Pekdinçer.

Türk Dünyası 1. Hukuk Kurultay: 3. Gün Konu: Ceza Hukuku

Türk Dünyası 1. Hukuk Kurultayı saat 10.00'da yapılan İstanbul Barosu 'Meslekte 50.Yıl' Plaket Töreninden sonra devam etti.

Üçüncü gün birinci oturumu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Turgay Demirci yönetti.

Bu oturumda, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı ve 19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri\"Türk Ceza Kanunu'nun Genel Hükümlerinin Temel Özellikleri \", Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Ceza Hukuku Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yener Ünver, \"Türk Ceza Kanunu'ndaki Suçların Manevi (Sübjektif) Unsuruna İlişkin Yargıtay Kararlarının Değerlendirilmesi\", Kazakistan LN Gumilov Üniversitesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Svetlana Bajmoldina Malıkovna, \"Kazakistan Cumhuriyeti'nde Ceza Hukuku Mekanizması-İnsan Haklarının Yasal Korunması\", Kırgız-Türk Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nurlan İsmayilov, \"Kırgızistan'da Dini Ekstremizme Karşı Ceza Hukuku Mücadelesi: Teori ve Pratik Sorunlar\" konulu sunum yaptı.

Bu oturumun müzakerecisi: İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Başkanı Av. Vehbi Kahveci.

Üçüncü günün ikinci oturumunu Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş yönetti.

Bu oturumda, Kırgız -Rus Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Zamira Mirzamidinova, \"Kırgızistan'da Özürlü Çocuk Haklarının Korunması Sorunları ve Gelişmeler\", Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Veli Özer Özbek, \"TCK Açısından Netice Nedeniyle Ağırlaşan Suçlar ve Objektif İsnadiyet Teorisi\", Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi-TCHD Genel Sekreter Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. R. Barış Erman \"TCK'da Yanılma\" konulu bildiri sundu.

Bu oturumun müzakerecisi: Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Koca.

Kurultay programının tamamlanmasından sonra Türk Dünyası 1. Hukuk Kurultayı Proje ve Organizasyon Komitesi Başkanı Av. Hilal Gültepe tarafından Kurultay'ın \"Sonuç Bildirgesi\" okundu.