Ana Sayfa » Kültürel Etkinlikler
"29 OCAKLARI UNUTMAYACAĞIZ"
Güncellenme Tarihi: 29-01-2020

Görüntüleme: 2051

Yazı Boyutu:  

Resim Galerisi

29 Ocak 1988 Batı Trakya Türkünün maruz kaldığı haksızlıklara karşı sesini yükselttiği ve haykırdığı gündür. 29 Ocak; haksızlığa, ayrımcılığa, baskıya, kimliğinin inkarına "HAYIR" diyen, demokratik hakları için mücadele eden Batı Trakya Türk halkının onur günüdür. Batı Trakya Türkünün, kendisini istemeyen, kabul etmeyen, ikinci sınıf muamelesini reva gören antidemokratik zihniyete "dur" dediği milattır.

32 yıl önce Batı Trakya Türkünün milli kimliğini inkar eden zihniyet, bugün Batı Trakya Türkünün uluslararası hukukun teminatı altındaki Azınlık hakları hedef tahtasındadır. 32 yıl önce 29 Ocak 1988'de haksızlıklara, baskılara ve antidemokratik uygulamalara "yeter artık" diyerek sesini yaşadığı ülkeye ve dünyaya duyuran Batı Trakya Türkü, ne yazık ki haksızlıklarla karşı karşıya olmaya devam ediyor. Hukuk ve demokrasiden uzak uygulamalarla muhatap kalmaya devam ediyor.

29 Ocak 1988'deki Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü'ne nasıl gelindi? 1988'den biraz daha geriye giderek hatırlamaya çalışalım. 1980'li yıllar Batı Trakya Türklerinin büyük haksızlıklara ve ayrımcılıklara maruz kaldığı yıllardır. Ciddi anlamda bir göçe zorlama vardır. Batı Trakya Türkleri gerek azınlık gerekse vatandaşlık haklarından mahrum bırakılmış ve ciddi anlamda ayrımcılığa maruz kalmıştır. Azınlığımızın Türk milli kimliğinin inkar edilmesi ise toplumdaki tepkiyi zirveye çıkartmış ve 29 Ocak 1988'de en büyük toplumsal direniş hareketi doğmuştur.

Batı Trakya Türk Azınlığı, 29 Ocaklar sayesinde ve verdiği demokratik mücadeleler sayesinde basit vatandaşlık haklarına önemli ölçüde kavuşmuştur. Ancak 29 Ocak 1988'in üzerinden 32 yıl geçmesine rağmen, azınlık toplumunun kolektif haklarında en küçük bir gelişme olmamıştır.

Batı Trakya Müslüman Türk Toplumunu yakından ilgilendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları hala uygulanmamakta, azınlığa karşı haksızlıklar devam etmekte, Batı Trakya Türkleri "ötekileştirilmekte" ve "hedef haline" getirilmektedir. Batı Trakya Türkü, ne yazık ki 32 yıl sonra yine haksızlıklarla, hukuk de demokrasiden uzak uygulamalarla karşı karşıyadır. Bu bağlamda AİHM'nin İskeçe Türk Birliği lehine verdiği olumlu kararından üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen Yunan devleti tarafından hala uygulanmamaktadır.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'nın her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğu bu dönemde, birbirimizle uğraşmak yerine yapmamız gereken; yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, bizleri biz yapan, manevi değerlerimize, demokrasi ve insan haklarına, milli kimliğimize ve kültürümüze, dinimize, dilimize, örf ve adetlerimize, sahip çıkarak birlik beraberlik ruhu içerisinde mücadelemizi sürdürmektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, davamız uğrunda mücadele verip, ebediyete irtihal eden büyüklerimizi rahmetle yad ediyor, 29 Ocak Milli Direniş ve Dayanışma Günü'nü ve bu mücadeleyi veren tüm soydaşlarımızı saygıyla anıyoruz.


İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU