Ana Sayfa » Yönetim Kurulu Üyeleri
Yazı Boyutu:    
İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ
1989-2009
bir hukuk ve demokrasi mücadelesi

Hazırlayan:
Ozan Ahmetoğlu


                    

AİHM kararıyla ilgili bilgilendirme toplantısı
(Mart 2008)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin açıkladığı İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili karar hakkında azınlık liderlerine ve dernek üyelerine bilgi verildi. Tadilatı tamamlanan İskeçe Türk Birliği lokalinin açılışının da yapıldığı 29 Mart 2008 Cumartesi günü dernek lokalinde yapılan etkinlikte AİHM'nin derneğimiz hakkında verdiği kararla ilgili gelişmeler değerlendirildi ve bundan sonra izlenecek süreç dile getirildi.

29 Mart Cumartesi günü İ.T.B lokalinde gerçekleştirilen etkinliğe katılanlar dernek yöneticileri ve geleneksel kıyafetli kızlar tarafından karşılandı.

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu etkinliği çok önceden planladıklarını belirterek "Tadilatı tamamladıktan sonra bir etkinlik düzenleyerek üyelerimize birliğimizin yeni çehresini tanıtmak istemiştik. Ancak 27 Mart tarihinde açıklanan İTB dava sonucu bu akşamki etkinliğin önemini bir kat daha arttırmış oldu. Hem derneğimizin kararı açıklanmıştır, hem de lokalimizin çehresi, görüntüsü değişmiştir. Bu akşam iki güzelliği birden yaşamanın mutluluğu içindeyiz." dedi.



AVUKATLARA PLAKET
Etkinlikte İskeçe Türk Birliği'nin vefat etmiş eski başkanlarının anısına teşekkür belgeleri verildi. Ayrıca İ.T.B'nin 25 yıllık hukuk mücadelesini sürdüren avukat Orhan Hacıibram, Hüseyin Aga, Sebahattin Emin ve İlhan Ahmet'e plaket verildi.

Avukat Orhan Hacıibram konuşmasında İ.T.B davasıyla ilgili bilgi verdi.

Milletvekili seçilene kadar Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği'nin avukatlığını da yapan İlhan Ahmet de etkinlikte kısa bir konuşma yaptı. Batı Trakya'daki Türk kadınının önemli bir yere sahip olduğunu dikkate alan bayanların 2001 yılında bir dernek kurma girişimini başlattığını anlatan İlhan Ahmet "Türk Kadınları Kültür Derneği'nin başvurusunu yaptığımızda isminde 'Türk' sözcüğü bulunan derneklerimizin kapatılmasının üzerinden neredeyse 20 yıl geçmişti. Yeni bir döneme girilmişti. Türk - Yunan dostluğu ilerlemişti. Demokrasiye, hukuka uygun ve Rodop ilinde veya Selanik'te mevcut başka derneklerin tüzüğüne benzer bir tüzük hazırlayarak başvurumuzu yapmıştık. Fakat bidayet mahkemesi de, istinaf mahkemesi de, yargıtay da başvuruyu reddetmişti. Halbuki azınlıkta hiçbir dernek devletle çatışmaya girmemiştir. Biz demokrasi ve hukuk mücadelesini bugüne kadar nasıl yürüttüysek, bundan sonra da devam ettireceğiz. İdarenin gerekli işlemleri yapmasını bekleyeceğiz."

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete yaptığı konuşmada azınlık derneklerinin tabelalarının kamu düzenine aykırı olduğu iddiasıyla indirildiğini hatırlattı. Mete "Fakat bakıyorsunuz ki sözde pomak derneğinin veya başka derneklerin açılması kamu düzenine aykırı olmuyor. Gezetelere bakıyoruz son günlerde 'biz Türk değiliz, pomakız, pomak olmakla iftihar ediyoruz' diyen yazılar çoğalıyor. Yaşadığımız vatanımızın bize bu kadar hakaret etmesini biz kabul edemiyoruz. Beni daha çok üzen nokta ise buna bizim insanlarımızın alet olmasıdır." dedi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı ise azınlığın 25 yıl sonra gelen kararı kutladığını söyledi. Yalnış anlaşılmalara mahal vermemek gerektiğini ifade eden Mandacı, "Eğer biz inanırsak, mücadele edersek önümüzdeki tüm konuları birer birer halledeceğiz.

Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ahmet Rıza Demirer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararının İskeçe Türk Birliği'ne, azınlığa ve Yunanistan'a hayırlı olmasını diledi ve çalışanları kutladı.

Son olarak sözü alan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman "Yaşadığımız ülke vatanımız Yunanistan'da 'Türk' kelimesinin tabu olmaktan çıkacağı inancının içimde yeşerdiğini hissediyorum. Bu kararın, adında 'Türk' ifadesi geçen ve kapatılan diğer derneklerimiz için emsal teşkil edeceğini ümit ediyorum. Bölgede farklı insanların, farklı kültürlerin uyum içinde barış ve huzur içinde yaşayacağını temenni ediyoruz." dedi.