Ana Sayfa » Yönetim Kurulu Üyeleri
Tweet |
|
Yazı Boyutu: |
İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ
1989-2009bir hukuk ve demokrasi mücadelesi
Hazırlayan:
Ozan Ahmetoğlu
İ.T.B'nin hukuki mücadelesiyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı
(Ekim 2008)
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, İskeçe Türk Birliği davasında Yunanistan'ın itirazını reddetmesiyle ilgili gelişmelerin değerlendirdiği bilgilendirme toplantısı İskeçe Türk Birliği lokalinde yapıldı.
9 Ekim 2008 Perşembe akşamı İ.T.B'nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına İskeçe ve Gümülcine'deki azınlık kurum ve kuruluş temsilcileri, belediye ve nahiye başkanları, dernek başkanları, il ve belediye meclis üyeleri, yerel yöneticiler, İ.T.B'nin eski başkanları ve diğer davetliler katıldı.
Yaklaşık 80 kişinin katıldığı bilgilendirme toplantısında İskeçe Türk Birliği yöneticileri ve İ.T.B avukatı Orhan Hacıibram, İskeçe Türk Birliği'nin 25 yıllık hukuk mücadelesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden çıkan son ve nihai karar hakkında bilgi verdi.
Toplantı İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu'nun konuşmasıyla başladı. Başkan Ahmetoğlu, konuşmasına "25 yıllık hukuk mücadelesinin başarıyla sona erdiğini siz değerli Batı Trakya Türk azınlık temsilcilerinin huzurunda ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Çeyrek asır boyunca verdiğimiz mücadele başarıyla son noktasına gelmiştir. Hepinizin gözü aydın. Herkese hayırlı uğurlu olsun." sözleriyle başladı.
İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu şöyle devam etti: "Bundan tam 25 yıl önce derneğimizin tabelasının yerinden sökülmesi ve derneğimiz aleyhine kapatma davasının açılmasıyla başlayan bir hukuk ve demokrasi mücadelesi 6 Ekim Pazartesi günü bize ulaşan bir yazıyla, uluslararası hukuk platformunda son bulmuştur. Bildiğiniz gibi derneğimizin kapatılmasıyla ilgili iç hukuk süreci 22 yıl sonra tamamlanınca dava 2005 yılının Temmuz ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 27 Mart 2008 tarihinde açıkladığı tarihi kararıyla İ.T.B'nin haklılığını ortaya koymuştu. Bunun devamında Yunanistan karara itiraz hakkını kullanarak davayı Büyük Daire'ye götürmek için başvuruda bulundu. 6 Ekim Pazartesi günü derneğimizin avukatı Orhan Hacıibram'a gelen mektupla İskeçe Türk Birliği davasında Yunanistan'ın itirazının kabul edilmediği bildirilmiştir. Böylece, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği'nin haklılığını bir kez daha tescil etmiş oldu. Dernek olarak ve toplum olarak bu uzun maratondan başarıyla çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu dava örgütlenme özgürlüğü ve Batı Trakya Türklerinin milli kimliğinin inkarı ile doğrudan ilgiliydi. Bu süreç içinde, bu önemli davada ve mücadelede emeği geçen tüm büyüklerimize, avukatlarımıza, 25 yıl boyunca derneğimizde yöneticilik yapan üyelerimize, liderlerimize ve tüm halkımıza teşekkürü bir vefa borcu olarak addediyoruz. Bu akşam İ.T.B'nin yöneticileri olarak bu mutlu ve güzel haberi vermek ve mutluluğumuzu sizlerle paylaşmak için karşınıza çıktık. AİHM'nden bize ulaşan mektuptan okuyoruz ki; bu önemli karar 29 Eylül'de alınmış ve 1 Ekim'de yazılmış. Karar bayramdan bir gün önce yani arife günü alınmış ve bayramın ikinci günü yazılarak bize gönderilmiş. Bayramdan hemen sonra, 6 Ekim Pazartesi günü bize ulaşan sözkonusu karar toplumumuza ikinci bir bayram sevinci yaşatmıştır. Derneğimizin resmiyetini geri almak için gerekli çalışmalara devam edeceğiz. Çeyrek asır beklediğimiz bu güzel karar ve hayırlı haber herkese hayırlı olsun." Başkan Ozan Ahmetoğlu tarihi davada İTB lehine müdahil olarak yer alan ve AİHM'ndeki davada isimleri bulunan Galip GALİP, Ahmet MEHMET, Orhan HACIİBRAM, Ahmet FAİKOĞLU, Birol AKİFOĞLU, Hikmet CEMİLOĞLU, Lütfiye NİHATOĞLU, Rasim HİNT, Hüsnü SERDARZADE ve Murat YUNUS'a teşekkür etti.
Daha sonra İskeçe Türk Birliği Asbaşkanı Mehmet Hacıhalil, AİHM'nden çıkan nihai karardan sonra İskeçe Türk Birliği tarafından 7 Ekim 2008 tarihinde yayınlanan yazılı açıklamayı okudu.
İskeçe Türk Birliği avukatı Orhan Hacıibram ise konuşmasında 25 yıllık süreci özetledi. Geçmiş süreçte derneğin avukatlığını yapan merhum Sebahattin Emin ve Hüseyin Aga'ya katkıları için teşekkür eden Hacıibram şöyle devam etti: "Neredeyse 26 yıl sonra derneğimizn haklılığının ortaya çıkmış olmasını hazzını yaşıyoruz. 1983'te dönemin valisi acil tedbirler usulüne göre derneğimizin tabelasının indirilmesini ve derneğin isminin kullanılmasının yasaklanmasını istemişti. Böylece yıllar sürecek bir dönem başladı. Bildiğiniz gibi 2005 yılında Yargıtay Yüksek Mahkemesi'nin kararından sonra da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne müracat ettik. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yunanistan'ı sözleşmenin iki maddesinden suçlu buldu. Yunanistan karara itiraz etti fakat bu itiraz da kabul edilmedi. Yani İskeçe Türk Birliği İnsan Hakları Mahkemesi'nde bir anlamda iki defa haklı bulunmuş oldu. Şimdi biz elimizde İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararıyla Yunanistan mahkemelerinden derneğimizin resmiyetini iade etmesini, yapılan yanlışın düzeltilmesini ve bizi 1983 öncesi konumumuza götürmesini isteyeceğiz. Bu davanın kazanılmış olması gerçekten önemlidir. Emeği geçen, katkısı geçen herkese teşekkür ederiz ve tebrik ederiz." İTB avukatı Orhan Hacıibram konuşmasında sözkonusu davanın Batı Trakya Türk Azınlığı için son derece önemli ve tarihi bir dava olduğunu söyledi. Orhan Hacıibram ve İTB yöneticileri etkinliğe katılanların davayla ve son gelişmelerle ilgili sorularını da yanıtladı.
Etkinliğin sonunda İ.T.B Başkanı Ozan Ahmetoğlu, İskeçe Türk Birliği'ninkiyle aynı gerekçelerle mahkemeler tarafından kapatılan Gümülcine Türk Gençler Birliği'nin başkanı Adnan Selim ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği'nin başkanı Sami Toraman'a birer İTB rozeti hediye etti ve son gelişmelerin aynı kaderi paylaşan dernekler için de hayırlı olmasını diledi.